Днес за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол предстоят тестове

...
Днес за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол предстоят тестове
Коментари Харесай

Тестват BG-ALERT в Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

Днес за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол  предстоят проби на системата за разпространяване на известия за предизвестие на популацията за изключителни обстановки и бедствия - BG-ALERT .

Тестовете имат за цел да се ревизира действието на системата, както и популацията да придобие визия за метода, по който наподобяват тези известия в мобилните устройства.

Те са от 12 до 12.30 часа .

Тестовете започнаха на 7 ноември.  Вече минаха датите за областите Габрово, Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Велико Търново, Разград, Русе, Силистра, Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Предстоят Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска област, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. 

Предвижда се на 29 ноември да се организира народен тест в цялата страна. При всеки тест в продължение на половин час от 12,00 до 12,30 ч. ще бъде предавано известие, съдържащо текст на български и британски език.

Получаването на известието на мобилното устройство се чака да бъде еднократно и съпроводено от характерен тон и осцилация, даже при задействан беззвучен режим.
 Установени са редица пропуски в системата BG Alert
Установени са редица пропуски в системата BG Alert

Само тя не е задоволителна, твърди специалист

Припомняме, че  че неточност на чиновник, когато непредвидено голям брой жители получиха непредвидени известия , съпроводени със мощен звуков сигнал.

Само нашата система за ранно предупреждаване при бедствия и повреди няма да е задоволителна . Това съобщи Атанас Кръстанов по БНР. Той е физик и съветник по въпроси, свързани със отбрана от бедствия и създаване на проекти за отбрана от естествени и индустриални бедствия, както и специалист в интернационалните планове, свързани с изменението на климата и основаване и използване на разнообразни платформи за оценка и ранно предизвестие за пораждане на бедствия.

По думите му, са видяни редица пропуски в Националната система за ранно предупреждаване . Той означи, че " започваме да оповестяваме нещо, преди да има построена цялостната система от данни ". Такива са исторически записи къде и какво е имало, при какви условия, или да има набрана информация от наблюдения на терен, разбор на данните в действително време и прочие Нужно да има и добре написани и отработени проекти за евакуация, тренинги, да има изясненост какво след какво следва, какви са хипотезите, посочи Атанас Кръстанов.
 BG-ALERT: Мъж получи над 1000 вести от системата за предизвестие при бедствия
BG-ALERT: Мъж получи над 1000 вести от системата за предизвестие при бедствия

По време на днешния тест на системата в областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР